Blog

Připravujeme školení…..

Připravujeme školení…..

Připravujeme pro Vás školení na zajímavá témata, která byla vybrána pro různé oblasti v potravinářství. Školení jsou určena pro odborníky (manažery kvality, nákupčí, technology) i laickou veřejnost, která se zajímá o zdravou výživu, alternativní stravování, potravinové doplňky, Bio potraviny atd…..

Školení budou vedena odborníky, přes zdravou výživu a alternativní stravování, odborníky na zpracování HACCP        a bezpečnost potravin, školitele pro Bio potraviny a produkty, doplňky stravy, super potraviny.

Připravujeme pro Vás ojedinělý blok školení, která Vás postaví na nohy, budou interaktivní s možností přípravy některých potravin, naučíte se zajímavé recepty, ochutnáte nové potraviny. Důležitým prvkem budou taktéž alergeny, kde se dozvíte jaké jsou legislativní požadavky pro restaurace a kde všude můžete na alergeny narazit.

Pro odborníky nebude chybět blok nazvaný HACCP v praxi. Pro oblast kvality –  hodnocení a dopady na kvalitu při nesprávném zacházení.

Témat připravujeme mnoho a z různých oblastí. Všechna školení budou spojena s ochutnávkou, nudit se rozhodně nebudete!!

 HACCP v praxi
 Alergeny
 Biopotraviny a bioprodukty v praxi
 Suplementy a superfoods
 BIO x neBIO – má to opravdu smysl, výhody, nevýhody, rizika
 Hodnocení a dopady na kvalitu při nesprávném zacházení
 Mladý ječmen a chlorella – bestsellery i top témata českých e-shopů – jaké jsou rozdíly, jak poznat kvalitu
 Legislativa – dovoz BIO suroviny ze třetích zemí
 Strava jako prevence civilizačních onemocnění: cukrovka, kardiovaskulární onemocnění, rakovina
 Strava jako podpora imunitního systém – prevence zánětů.
 Superpotraviny – jaké, proč a kdy a jak je zařazovat do jídelníčku
 Alternativní stravování a jeho účinky (např. ajurvéda, makrobiotika, tčm nebo ttm, raw stravování, vegetariánství či veganství apod.)

Pokud by Vás některá témata zaujala, prosím kontaktujte nás a my Vás budeme informovat o termínu, ceně a místě konání.

Předběžné přihlášky posílejte přes kontaktní formulář.

Víte co znamená značka KLASA?

Klasa neznamená, že je potravina česká….?

Pro mnohé z nás bude velkým překvapením, že označení KLASA nemá nic společného s původem potraviny a to mám na mysli českým původem potraviny. Potravina nemusí pocházet z Čech. Podmínkou získání tohoto označení je, aby byl výrobek jedinečný, ve srovnání s podobnými výrobky na českém trhu. Původní propagace výrobků upozorňovala na český původ.

Rozhodující je kvalita, nikoliv původ!

Ocenění Klasa může ovšem získat jen výrobek vyrobený v ČR, neboť kontrolu těchto výrobků může provést pouze SZPI nebo Státní veterinární správa. Pouze tyto instituce mají přístup do českých výrobních závodů. Tudíž ocenění může získat jen tento výrobek.

Produkty zahraničních firem mohou tak nést ocenění Klasa, ale jen za předpokladu, že byly vyrobeny v tuzemsku.  Kritéria pro ocenění jsou přísná.

Logo Klasa je udělováno na dobu tří let, ale i pak si výrobci neoddychnou. Produkt musí dodržovat kvalitu i složení a na to dohlížejí naše dozorové orgány každoročně.

 

 

 

IFS (International Food Standard)

IFS (International Food Standard)

IFS FoodIFS Logistics  (a další např. IFS Cash & CarryIFS HPC IFS Brokers)

Na tvorbě standardů IFS se podílely německé, francouzské a italské maloobchodní svazy ve spolupráci s výrobci, certifikačními orgány a uživateli standardu. Standard se týká bezpečnosti výrobků, dodržování legislativních požadavků a systému managementu kvality. Standardy byly navrženy tak, aby pomáhaly organizacím zajistit splnění požadavků zákazníků.

Hlavním cílem IFS je vytvořit společný standard s jednotným systémem hodnocení, který bude akreditovaný a který svým hodnocením dokáže srovnat

a transparentně posoudit kvalitu v rámci celého dodavatelského řetězce.

Např. pro výrobce spotřebního zboží jsou vyvinuty standardy IFS HPC a taktéž pro Logistiku IFS Logistic, pro velkoobchod IFS Cash & Carry

Pokračovat ve čtení “IFS (International Food Standard)”

BRC (British Retail Consortium)

BRC (British Retail Consortium)

Standard BRC  byl vyvinut sdružením britských maloobchodníků a to na základě požadavku vytvoření jednotných pravidel bezpečnosti  a kvality potravin. Tato pravidla jsou řetězci vyžadována při výrobě potravin (výrobků) svých značek tzn. „private“ od jiných dodavatelů.

Jednoduše řečeno tato norma specifikuje požadavky na bezpečnost potravin pro dodavatele a firmy, které zpracovávají potraviny, které následně dodávají do maloobchodních řetězců. Pro maloobchodníky to znamená nabídnout svým zákazníkům větší záruku kvality  a výrobních podmínek svých produktů.

Standard BRC je určen  nejen pro výrobce potravin tzv. privátních značek, ale i pro distributory a logistické firmy.

Pokračovat ve čtení “BRC (British Retail Consortium)”

FSSC 22000

FSSC 22000

Tato norma je určena hlavně pro výrobce potravin, kteří se chystají dodávat své výrobky do maloobchodních řetězců či potravinových prodejen (značkových).  Je určena výrobcům, kteří zpracovávají rostlinné produkty, výrobky s dlouhou trvanlivostí a rostlinné produkty, které se rychleji kazí.

Pokračovat ve čtení “FSSC 22000”

FSSC 22000 (či zkráceně FS 22000)

FSSC 22000 (či zkráceně FS 22000)

Food Safety System Certification standard (Systém certifikace bezpečnosti potravin)

Tato norma je určena hlavně pro výrobce potravin, kteří se chystají dodávat své výrobky do maloobchodních řetězců či prodejen potravin (značkových).

Je určena výrobcům, kteří zpracovávají rostlinné produkty, výrobky s dlouhou trvanlivostí a rostlinné produkty, které se rychleji kazí.

Pokračovat ve čtení “FSSC 22000 (či zkráceně FS 22000)”

Restaurace Home Kitchen

Restaurace Home Kitchen

Měli jsme možnost projít restaurace Home Kitchen. Celkem se jedná o 4 provozovny:

  • Bistro Kozí
  • Cafe Jungmannova
  • Bistro Anděl
  • Bistro Jankovcova

Všechny provozovny jsou krásné, mají příjemnou obsluhu, pořádek v kuchyni a výborné jídlo. Doufám, že mi pan majitel odpustí, ale dovolím si vyzdvihnout HK Kozí. Naprosto mě učarovalo sezení v samostatném salonku. Ten je pro cca 10 – 15 lidí s možností promítání filmů na plátno. Za mě naprosto úžasné prostředí.

LN.

Sladkosti v SAPĚ

Sladkosti v SAPĚ

Dnes jsme se vydali na průzkum do SAPY. Musím přiznat, že to není první návštěva. Ze SAPY mám mnoho zkušeností několik let nazpět, kdy mezi Čechy nebyla ještě tolik „profláklá“ jako dnes. Už tehdy jsem tam chodil jíst a objevil pravou Vietnamskou kuchyni. Je svěží, čerstvá a úžasná… Jen musíte zapomenout na České a Evropské hygienické předpisy… No spíš na všechny.

Dnes jsme kromě klasiky zkusili klasický Vietnamský dezert, konzistence zvláštní a představa, že se jedná o boby, tofu atd. nezní moc lákavě. Ale opak je pravdou. Chuť je pestrá, svěží a dezert je opravdu úžasný. Pokud budete mít cestu, doporučuji zkusit míchaný.

Alarmující stav restaurací

Alarmující stav restaurací

Dne 29.2.2016 vydala SZPI na svých stránkách tiskovou zprávu, z které je patrné, že neutěšující stav v restauracích i v tomto roce pokračuje. Odkaz zde.