Jak se COVID-19 šíří
COVID-19 se do okolí rozšiřuje tím, že infikovaná osoba vykašlává nebo vydechuje kapičky infikované tekutiny. Ty pak dopadají na blízké povrchy a předměty, jakými jsou stoly, počítače, telefony, popř. potraviny apod. Ostatní se mohou nakazit dotykem s těmito povrchy nebo předměty – a to kontaktem s jejich očima, ústy nebo vdechnutím. COVID-19 se přenáší také vzduchem do vzdálenosti 1 až 2 metry od infikované osoby. Platí tedy, že šíření COVID-19 je obdobné jako u chřipky. Většina osob infikovaných COVID-19 má mírné příznaky a vyléčí se. Nicméně u některých osob byl zaznamenán vážnější průběh onemocnění a byla vyžadována nemocniční péče. Riziko se zvyšuje s věkem a případně jinými zdravotními komplikacemi (diabetes, srdeční a plicní onemocnění apod.).
Příznaky onemocnění
- Zvýšená teplota (37,3°C a výše)
- Kašel
- Obtíže při dýchání
- Bolesti svalů, únava
Pravidla při pohybu v zaměstnání
- Při příchodu a pohybu po firmě dbát na osobní hygienu (pravidelné umývání rukou a použití dezinfekčního prostředku, který bude nově rozmístěn na všech pracovištích)
- Dodržovat pravidla respirační hygieny, při kašlání a kýchání si řádně zakrývat ústa papírovým kapesníkem (ne rukou)
- Udržovat čistotu pracovní plochy a pracovních pomůcek (nože, telefony, klávesnice atd) → Pravidelně používat dezinfekci jak ve formě postřiku (Alcosan aj.) tak čistících ubrousků
- Při pozorování příznaků onemocnění kontaktovat svého nadřízeného, který po konzultaci s Manažerem kvality určí následné kroky
Pravidla pro příjem návštěv
- U veškerých naplánovaných návštěv by se měla zhodnotit jejich důležitost a případně zrušit ty méně důležité a využít alternativy (Skype atd.)
- U veškeré návštěv zvážit, zdali budou vpuštěny do provozu a za jakých podmínek
- Pravidla pro pohyb externích osob (řidiči, technici atd)
- Veškeré servisní úkony budou probíhat mimo standardní pracovní dobu pro minimalizování kontaktu
- Řidiči mají zákaz se pohybovat v prostorech skladu a kanceláří, pokud k tomu nebudou přímo vyzváni
- Zaměstnanci omezí kontakt na nezbytné minimum. Doporučuje se, aby měl řidič vlastní roušku.
Doporučení pro vedoucí pracovníky
- Sledování zdravotního stavu svých podřízených a v případě podezření na nemoc konzultovat se Státním zdravotním ústavem nebo Hygienickou stanicí
- Umožnění čerpání pracovního volna, jak to jen bude možné
Obecná doporučení pro snížení rizika nákazy
- Vyhýbat se zjevně nemocným lidem
- Často si mýt ruce vodou a mýdlem, případně dezinfekcí na bázi alkoholu, zejména při přímém kontaktu s nemocnými nebo v jejich okolí
- Dodržovat etiketu kašle – v dostatečné vzdálenosti od jiných osob, krýt ústa a nos kapesníkem (případně rukávem- ne rukou!)
- Zbytečně se nepohybovat po dopravních uzlech (letiště, nádraží atd)
- Nestýkat se s lidmi, u kterých víme, že se pohybovali v rizikových oblastech
- V případě podezření na možnost nákazy, sledovat příznaky a měřit teplotu 2x denně po dobu 14ti dnů
Důležité kontakty
- Informační web ministerstva www.mzcr.cz a mzv.cz
- https://www.who.int/emergencies/diseases/novel-coronavirus-2019/situation-reports
- Nonstop infolinky Státního zdravotního ústavu 724 810 106 a 725 191 367