Příprava pracoviště na prevenci před onemocněním COVID – 19

Příprava pracoviště na prevenci před onemocněním COVID – 19

Jak se COVID-19 šíří

COVID-19 se do okolí rozšiřuje tím, že infikovaná osoba vykašlává nebo vydechuje kapičky infikované tekutiny. Ty pak dopadají na blízké povrchy a předměty, jakými jsou stoly, počítače, telefony, popř. potraviny apod. Ostatní se mohou nakazit dotykem s těmito povrchy nebo předměty – a to kontaktem s jejich očima, ústy nebo vdechnutím. COVID-19 se přenáší také vzduchem do vzdálenosti 1 až 2 metry od infikované osoby. Platí tedy, že šíření COVID-19 je obdobné jako u chřipky. Většina osob infikovaných COVID-19 má mírné příznaky a vyléčí se. Nicméně u některých osob byl zaznamenán vážnější průběh onemocnění a byla vyžadována nemocniční péče. Riziko se zvyšuje s věkem a případně jinými zdravotními komplikacemi (diabetes, srdeční a plicní onemocnění apod.).

Příznaky onemocnění

  • Zvýšená teplota (37,3°C a výše)
  • Kašel
  • Obtíže při dýchání
  • Bolesti svalů, únava

Pravidla při pohybu v zaměstnání

  • Při příchodu a pohybu po firmě dbát na osobní hygienu (pravidelné umývání rukou a použití dezinfekčního prostředku, který bude nově rozmístěn na všech pracovištích)
  • Dodržovat pravidla respirační hygieny, při kašlání a kýchání si řádně zakrývat ústa papírovým kapesníkem (ne rukou)
  • Udržovat čistotu pracovní plochy a pracovních pomůcek (nože, telefony, klávesnice atd) → Pravidelně používat dezinfekci jak ve formě postřiku (Alcosan aj.) tak čistících ubrousků
  • Při pozorování příznaků onemocnění kontaktovat svého nadřízeného, který po konzultaci s Manažerem kvality určí následné kroky

Pravidla pro příjem návštěv

  • U veškerých naplánovaných návštěv by se měla zhodnotit jejich důležitost a případně zrušit ty méně důležité a využít alternativy (Skype atd.)
  • U veškeré návštěv zvážit, zdali budou vpuštěny do provozu a za jakých podmínek
  • Pravidla pro pohyb externích osob (řidiči, technici atd)
  • Veškeré servisní úkony budou probíhat mimo standardní pracovní dobu pro minimalizování kontaktu
  • Řidiči mají zákaz se pohybovat v prostorech skladu a kanceláří, pokud k tomu nebudou přímo vyzváni
  • Zaměstnanci omezí kontakt na nezbytné minimum. Doporučuje se, aby měl řidič vlastní roušku.

Doporučení pro vedoucí pracovníky

  • Sledování zdravotního stavu svých podřízených a v případě podezření na nemoc konzultovat se Státním zdravotním ústavem nebo Hygienickou stanicí
  • Umožnění čerpání pracovního volna, jak to jen bude možné

Obecná doporučení pro snížení rizika nákazy

  • Vyhýbat se zjevně nemocným lidem
  • Často si mýt ruce vodou a mýdlem, případně dezinfekcí na bázi alkoholu, zejména při přímém kontaktu s nemocnými nebo v jejich okolí
  • Dodržovat etiketu kašle – v dostatečné vzdálenosti od jiných osob, krýt ústa a nos kapesníkem (případně rukávem- ne rukou!)
  • Zbytečně se nepohybovat po dopravních uzlech (letiště, nádraží atd)
  • Nestýkat se s lidmi, u kterých víme, že se pohybovali v rizikových oblastech
  • V případě podezření na možnost nákazy, sledovat příznaky a měřit teplotu 2x denně po dobu 14ti dnů

Důležité kontakty