Víte, že je důležité hlídat si příjem vápníku a hořčíku ve stravě……?

Víte, že je důležité hlídat si příjem vápníku a hořčíku ve stravě……?

Vápník

Jedná se o nejznámější a nejužívanější minerál. Vápník je základní součástí kostí a zubů, a relativně malé množství je obsaženo v krevní plazmě. Napomáhá správné krevní srážlivosti a činnosti svalů. Dostatečný a dlouhodobý příjem vápníku slouží jako prevence v boji proti osteoporóze.

Zdrojem vápníku jsou mléčné výrobky (nejméně mléko, nejvíce sýry), mák, mandle, kešu a fíky.Pozor! Nedostatek vápníku v krvi vede k tomu, že si ho organismus bere z kostí.

Hořčík

Hořčík napomáhá při tvorbě energie, hraje důležitou roli při nervových funkcích a svalové relaxaci, je důležitým prvkem při tvorbě kostí a zubů. Společně s vápníkem a draslíkem reguluje srdeční rytmus a krevní srážlivost a pomáhá při tvorbě a využití inzulínu.Pravidelný a přiměřený příjem hořčíku může pomáhat v prevenci cukrovky 2. typu (tj. nezávislé na podávání inzulínu).

Zdrojem hořčíku jsou celá zrna, luštěniny, ořechy, pivovarské kvasnice, tmavě zelená listová zelenina, kakao, čokoláda a někteří zástupci mořské fauny (korýši, mekkýši).

Pro zajímavost: Hořčík je vhodné užívat společně s vápníkem v poměru 1:2,5, jinak dochází ke snížení jejich účinku.

Pro vás

Máte-li zájem o sestavení celodenního jídelníčku, jehož obsahem bude správný přísun vápníku i hořčíku, obraťte se na nás! Pomůžeme vám sestavit jídelníček odpovídající vašemu životnímu stylu tak, abyste se cítili dobře.