Potraviny, které podporují imunitní systém

Imunita pomáhá člověku se bránit před různými typy virů, bakterií, plísní, parazitů či nádorových buněk. Především strava a zdraví životní styl patří mezi faktory, které mají na funkci imunity velký vliv.

Následující potraviny by měl každý jedinec zařadit do svého jídelníčku, o to více v této době:

1. Losos.
Losos je zdrojem bílkovin, které obsahují všechny esenciální aminokyseliny. Pomáhá při tvorbě některých imunitních buněk. Pokud je těchto aminokyselin nedostatek, může to vést ke snižování aktivity imunitních reakcí.

Potraviny obsahující kvalitní bílkoviny jsou – mléčné výrobky, maso, vejce, některé rostlinné zdroje (quinoa, chlorela, sója, konopná semínka). U lososa považujeme za výhodu vysoký obsah omega-3 tuků, které působí protizánětlivě.

2. Olivový olej.
Olivový olej je zdrojem kyseliny olejové, tedy omega-9. Podporuje imunitní reakce a dokáže potlačit nežádoucí prozánětlivé účinky omega-6 tuků.
Další výhodou olivového oleje je obsah polyfenolických látek, které mají antioxidační účinky.

3. Kvašená zelenina.
Zelenina je zdrojem hned několika zdravých pomocníků.:
Vláknina –  slouží jako potrava pro střevní mikrobiom. Napomáhá ve střevech udržovat vyvážené prostředí.
Vitamíny a antioxidanty – ovlivňují aktivitu buněk imunitního systému.
Jakmile zeleninu fermentujeme, zvýšíme tak množství antioxidačních látek.

4. Miso pasta.
Jedná se o fermentovanou směs obilovin a luštěnin. Obsahuje stravitelné živiny (sacharidy, bílkoviny, tuky i vlákninu), probiotika potřebná pro správnou funkci střevního biomu a mastné kyseliny, které napomáhají funkci tlustého střeva

5. Šípek

Šípek řadíme mezi nejbohatší zdroje vitamínu C (ještě s rakytníkem). Je známý jako antioxidant, snižuje oxidační stres a dokáže tlumit nadměrnou aktivitu imunitního systému.

6. Hlíva ústřičná

Obsahuje beta-glukany. Ty napomáhají aktivovat činnost některých buněk imunitního systému.

7. Česnek
Obsahuje sirné aminokyseliny podporující funkci imunity.
Dále obsahuje vysoké množství inulinu – jedná se o rozpustnou vlákninu, která funguje jako prebiotikum a zlepšuje činnost střevního mikrobiomu.

8. Dýňová semínka.
Obsahují zinek s antioxidačním účinkem.

9. Para ořechy.

Obsahuje podíl selenu – jedná se o minerál podporující funkci imunitního systému. Selen je (stejně jako zinek) součástí antioxidačních enzymů, imunitu tedy podporuje snižováním oxidačního stresu.