Blog

Aditiva v potravinách

Aditiva v potravinách

Je stále běžnější přidávat do potravin ve velkovýrobě různé „pomocníky“ – Těmto pomocníkům (přidaným látkám) se říká aditiva a spoustu výrobců se bez nich již neobejde. Pomáhají potravinám zlepšit vzhled, chuť a v neposlední řadě i trvanlivost.

Je zcela jasné, že aditiva pomáhají výrobcům jejich potraviny lépe prodat. Otázkou ale je, zda je to zcela neškodné pro jejich zákazníky…A tomu se budeme v dnešním článku věnovat.

Aditiva v potravinách se označují písmenem E a číselným kódem. Tuto „šifru“ spousta zákazníků však nezná a je proto dobré si nejprve zjistit, které přidané látky jsou ještě zdraví nezávadné a které již v přehnaném množství mohou lidskému tělu škodit.

Antioxidanty (E300-E321)

Antioxidanty všeobecně prodlužují trvanlivost potravin. Můžeme je pro lepší přehled rozdělit do dvou skupin:

A, látky působící proti změnám barev např. v masných výrobcích.
Patří sem např. kyselina askorbová (E300)
a kyselina citronová (E330).

B, látky, zabraňující oxidaci v tucích a olejích. Oxidace může vést ke žluknutí a potraviny se pak stávají nepřitažlivé až nepoživatelné. Může docházet i ke ztrátě vitamínů nebo ke vzniku toxických látek.
E 310-312, E320, E321, vitamín C (E300), lecitin (E322) a tokoferoly (E306-E309).

Antioxidanty najdeme nejčastěji v potravinách s vysokým obsahem tuků – oleje, masné výrobky, čokolády, burské oříšky, různé cereální výrobky aj..

Terapie života

Terapie života

Každý ve svém životě zažívá mnoho změn. Život je vlastně jedna velká ZMĚNA. Ať už jde o změny k lepšímu nebo k horšímu, každý je zvládá jinak. Pro někoho změna představuje výzvu a jiní se změnám ve svém životě snaží vyhýbat. Ne vždy můžeme rozhodnout o tom, kdy má změna do našeho života vstoupit. Ale VŽDY můžeme rozhodovat o tom, jak ji přijmout a jak s ní naložit!

Pokud jste se rozhodli ke změně ve vašem životě, ale:

  • nevíte jak začít..
  • chybí vám motivace..
  • chybí vám vytrvalost..
  • nemáte podporu ve svém okolí
  • nevěříte si..
  • podceňujete se..
  • ….

JSME TADY PRO VÁS!

Přijďte k nám na konzultace a společně najdeme řešení. Důležité je začít a nebýt na to sám.

Věděli jste, že pokud trpíte například nízkým sebevědomím a motivací, ovlivňuje to celý váš život? Nízké sebevědomí se může například odrážet v partnerských vztazích. Pokud sami sobě nevěříte a myslíte si, že jste k ničemu, jak vás může vaše okolí brát vážně? Změňte to!

Vzděláváni jako každodenní rituál? Přidejte se k nám…

Vzdělávání se, je novodobý trend, který tvoří důležitou součást našich životů. Vzdělávat se člověk může v každém věku a to z jakéhokoliv důvodu. Tak proč se něčemu novému nepřiučit a nezjednodušit si tak každodenní činnosti?

Zde je ukázka pár oblastí, ve kterých vzdělávací služby poskytujeme:

  1. KOMUNIKACE – poznáte základy verbální a neverbální komunikace. Naučíte se odhadnout typ osobnosti a jak správně s daným člověkem jednat. Jak zachovat chladnou hlavu v krizových situacích a nebouchnout. Budete umět říkat ne a snadno odhadnete skryté manipulátory v komunikaci.

 

  1. TIME MANAGEMENT – naučíte se vše plánovat tak, abyste své úkoly plnili správně, včas a bez zbytečného stresu. Naučíte se rozpoznat co je důležité a co se může odložit na později. Po absolvování školení si budete umět nastavit pracovní priority.

 

  1. PREZENTAČNÍ DOVEDNOSTI – dozvíte se, jak by měla vypadat vaše prezentace, co si obléct a co naopak nechat ve skříni. Jak správně přednášet, abyste zaujali své publikum. Naučíte se vystupovat profesionálně a prezentovat bez chybičky.

 

  1. LEGISLATIVA – provedeme Vás legislativní „džunglí“. Seznámíme Vás s novinkami v oblasti bezpečnosti a kvality potravin. Provedeme Vás základními pojmy v těchto oblastech, aktuálním zněním zákonů a jejich výkladem s aplikací do konkrétního provozu.

 

  1. HYGIENA, HACCP – školení z oblasti hygienického minima pro malé, střední i velké provozovny (restaurace, bary, kavárny, cukrárny, pekárny, malé i velké výrobní podniky, pro jednotlivce atd…) dle konkrétních legislativních požadavků. Jednorázová školení zaměstnanců, pravidelná školení či školení ušitá na míru.

 

  1. ZDRAVÉ STRAVOVÁNÍ – Komplexní pohled na problematiku výživy. Naučíte se vnímat  a nahlížet na stravu jiným, komplexnějším způsobem. Způsobem, který sjednocuje poznatky západní vědy a východních filozofií. Naučíte se jak zvládnout techniky detoxikace, jak si lze připravit stravu  při sportovní aktivitě či redukční stravu. Seznámíte se s trendy ve vegetariánství, ájurvédě, makrobiotice a osvěžíme si principy tradiční čínské medicíny.

 

Všechna školení je možné pojmout jako více denní školení nebo program TEAMBUILDING. V případě zájmu o úpravu obsahu školení nebo o více informací o dostupných tématech, neváhejte nás kontaktovat buď pomocí našeho facebooku: Potravinářské poradenství nebo přímo na telefonním čísle: +420 736 537 824

Co znamená zkratka HACCP…..?

HACCP neboli Systém analýzy rizika a stanovení kritických kontrolních bodů (Hazard Analysis and Critical Control Points) je systém zajišťující preventivní opatření proti zdravotní závadnosti potravin a pokrmů během všech činností, které souvisejí s výrobou, zpracováním, skladováním, manipulací, přepravou a prodejem konečnému spotřebiteli. Zavedení systému HACCP je povinné u všech výrobců potravin na základě Nařízení Evropského parlamentu a Rady (ES) č. 852/2004 ze dne 29. dubna 2004 o hygieně potravin.

Systém je určený pro všechny potravinářské podniky, které zajišťují výrobu, zpracování nebo distribuci potravin. Dále také pro podniky, které svými produkty do potravinového řetězce vstupují (zemědělství, výroba obalů, apod.).

HACCP udává nezbytné postupy, sloužící k předejití nebezpečí, která ohrožují zdraví konzumenta ještě předtím, než se mohou projevit.

Aplikace HACCP je nutná v celém potravním řetězci. Důvod je jednoduchý: Prodejci se musí spoléhat na výrobce, výrobci na dodavatele surovin, dodavatelé surovin na prvovýrobce, přepravce atd.

Všeobecné požadavky na systém HACCP jsou uvedeny ve Věstníku Ministerstva zemědělství č. 2/2010 (září 2010).

Přínosy HACCP:

  • Zachování kvality a zdravotní nezávadnosti potravinářských výrobků.
  • Minimalizaci výrobních ztrát a úsporu nákladů.
  • Přehledný a jasně definovaný kontrolní systém.
  • Profesionální image, spokojenost a důvěru zákazníka.
  • Splnění zákonné povinnosti.

Značení potravin

Značení potravin

Značení potravin

Každý si řekne: ,,jde o pouhý text na obalu sušenek, to není žádná věda“, ale pravdou je, že tento text skrývá mnoho různých evropských i českých předpisů.

Obal v sobě skrývá mnoho protichůdných zájmů. Zákazníkům musí podávat pravdivé informace o kupovaném produktu, ale zároveň pro prodejce představuje jeden z nejdůležitějších nástrojů prodeje. Ne nadarmo se totiž říká, že obal prodává.  Ovšem i v tomto zápasu platí, že nás zákazník je náš pán.  Jde tedy především o zájmy spotřebitelů, a proto etiketa stále slouží hlavně pro jejich informování.

Každý, kdo se chce zabývat označováním potravin, musí vycházet z evropského nařízení č. 1169/2011 o poskytování informací o potravinách spotřebitelům. Tento předpis byl vydán v roce 2011 a od prosince roku 2014 v celé Evropské unii sjednocuje okruh povinných údajů na balených potravinách a způsob, jakým mají být na obalu uvedeny.

Nezbytné údaje balených potravin můžete nalézt přímo na obalu nebo na připojeném štítku. Velký důraz je kladen na kontrast písma a pozadí. Dále je také zavedena minimální velikost písma. Vše je uzpůsobeno tak, aby spotřebitel nemusel text složitě hledat a luštit.

Klamavá reklama

Zákazníkům musejí být podávány pravdivé a neklamavé informace o složení potraviny, jejím původu, vlastnostech, způsobu výroby, trvanlivosti nebo množství.

Za klamání je považováno záměrné uvedení nesprávných údajů. Dále není dovoleno potravinu vychvalovat za něco, co je samozřejmé. Stejnými pravidly férovosti se řídí i všechny použité obrázky.

Název výrobku

Na obalu běžně najdeme dva názvy výrobku. První z nich je označován za obchodní, kdy se jedná o marketingové jméno. Druhým je takzvaný zákonný název, což je pojmenování, které potravině dává příslušná legislativa.

Volbou zákonného názvu se výrobce zavazuje k určitým kvalitativním požadavkům. Dobrým příkladem může být např. rozdíl mezi zákonným názvem „oříšková oplatka“ a popisným „oplatka s oříšky“. První musí obsahovat alespoň 2,5 % oříšků, u druhé spodní hranice neexistuje.

Základní povinné údaje na potravinách:

  • název potraviny
  • seznam složek
  • zvýraznění všech alergenních složek
  • množství složek zvýrazněných v názvu, na obrázku nebo typických pro daný výrobek
  • čisté množství potraviny
  • datum trvanlivosti nebo použitelnosti
  • zvláštní podmínky uchování nebo podmínky použití
  • adresa výrobce, prodejce nebo dovozce
  • ve vybraných případech země původu
  • návod k použití, je-li nutný
  • obsah alkoholu u nápojů s více než 1,2 % alkoholu
  • výživové údaje

Víte, co vlastně pijete?

Víte, co vlastně pijete?

Za okny mráz a pomalu se vznášející sněhové vločky. A vy ve snaze se zahřát, si stále vaříte různé
levné kupované čaje. Ale víte vůbec, CO VLASTNĚ PIJETE?
V nedávném Dtestu prošlo kontrolou kolem 22 ovocných čajů různých druhů, prodávaných v běžných
supermarketech. Výsledky NEBYLY až tak pozitivní, jako by možná mnozí z vás čekali.
Přinášíme vám proto několik tipů, jak si udělat DOMÁCÍ ovocný čaj. Na rozdíl od těch kupovaných budete totiž přesně vědět, co sobě a svým dětem dáváte. Další výhodou je, že tyto po domácku
vyrobené čaje, mohou pít i batolata.

Nebojte se, je to JEDNODUCHÉ, RYCHLÉ, ZDRAVÉ a velmi DOBRÉ! S výrobou těchto čajů vám klidně
mohou pomoct i vaše děti, až tak je to jednoduché!
Domácí ovocný čaj má jemnou chuť. Mnohokrát do něj už ani není potřeba přidávat cukr, pokud máte
sladké ovoce. Ovocný výluh bude mít i mnoho vitamínů, minerálů a další cenné látky, které vašemu tělu dodají nejen dobrou náladu a energii.

Jak tedy na to?

 

Vámi zvolené ovoce jemně pokrájíte a jednoduše zalijete vroucí vodou. Poté ho necháte 5 minut louhovat. Domácí čaj může být barevný stejně jako ten kupovaný, ale přitom BEZ CHEMIE. Stačí si pouze zvolit barevné ovoce (červená jablíčka, maliny..)

FANTASII se meze nekladou. Do čaje můžete kromě čerstvého ovoce přidat i mnoho dalších ingrediencí jako je například MED! Ovšem pozor, abyste si tím ovocný výluh příliš nepřesladili. Chcete-li si čaj ještě více provonět, můžete přidat i nějaké to KOŘENÍ – SKOŘICI NEBO HŘEBÍČEK. U malých dětí buďte však s dávkováním opatrní, do 1 roka dítěte je lepší koření ve výluhu nepoužívat.  Dospělí si mohou do čaje přidat i něco OSTŘEJŠÍHO na zahřátí např. rum nebo becherovku..

Charitní nadační fond Tábor

Charitní nadační fond Tábor

V březnu tohoto roku jsme měli možnost a příležitost vypomoci Charitnímu nadačnímu fondu v Táboře. Bylo nám potěšením pro CHNF vypracovat dokumentaci nutnou pro zajištění dovozu potravin.

Charitní nadační fond začátkem roku 2018 uzavřel smlouvu s Potravinovou bankou Jihočeského kraje z.s. o odběru potravin pro potřebné. Rozvoz bude probíhat 1x za 2 týdny. Pokud víte o někom, kdo tuto pomoc potřebuje, kontaktujte www.chnf.cz.

Jedná se o okresy Beroun a Tábor.

Charitní nadační fond byl založen na základě touhy dobrovolných spolupracovníků pomáhat bližním v nouzi. Charitní nadační fond pomáhá nejen finančně, ale i poradenstvím v sociálně právní oblasti. K tomu disponuje týmem odborných dobrovolných spolupracovníků v oblastech finančního poradenství, právního poradenství, sociálních služeb a péče o mládež. Poskytované poradenství v některých případech nesplňuje kritéria oficiálních profesionálních poradců, nicméně o to větší je osobní angažovanost a zapojení spolupracovníků Charitního nadačního fondu, jejichž jedinou odměnou je radost z poskytnuté pomoci.

Vzhledem k dislokaci těchto pracovníků současné době poskytuje Charitní nadační fond tyto služby pouze v okresech Beroun a Tábor.

Pokud hodláte pomoci lidem v nouzi, využijte prosím jednu z následujících možností:

  1. pracovat jako terénní pracovník – aktivista v sociální, finanční, právní nebo propagační oblasti,
  2. nabídnout ošacení, potraviny nebo vybavení domácnosti,
  3. nabídnout možnost levného ubytování,
  4. poskytnout finanční příspěvek na účet Charitního nadačního fondu č. 3856033399/0800.

Ve všech případech kontaktujte tajemníka Charitního nadačního fondu na adrese chnf@seznam.cz nebo na telefonu 604 831 403.

Rodinná cidrerie Sudkův Důl

Rádi bychom Vám představili rodinnou cidrerii v Sudkově Dole

Pozdně gotická tvrz v Sudkově Dole v Josafatském údolí nedaleko Tábora, dnes ovcařství, včelařství, husařství, vejcařství, kaprařství, pstruhařství, zahradářství, sadařství a cidrařství.

Na tvrzi v Sudkově Dole lisoval, do dubových sudů plnil, 12 měsíců se staral, andělskou daň doléval, blendoval
a lahvoval Ivo Laurin s rodinou.

Vyrábíme suchý, tichý cider UTOPIA, kvašený spontánně v neutrálních dubových sudech, bez přidané síry, bez filtrace, bez pasterizace a bez sycení.

Cider jsme vinifikovali utopisticky bez selektovaných kvasinek, bez filtrace, bez pasterizace a bez síření.
Díky tomu obsahuje živé kultury mikroorganismů původních v našem Josafatském údolí. Divoké kultury v přirozené sukcesi nejdřív cider šumně prokvasily, aby ho pak kultury následnické malolaktickou fermentací chuťově zakulatily a aromaticky obohatily. Obojí shledáte v chuti a vůni, když ho užijete při teplotě kolem 15 °C ze sklenic na bílé víno.

 

Víte, že můžete sníst i prošlé potraviny???

Víte, že můžete sníst i prošlé potraviny???

Mnoho potravin časem ztrácí chuť a klesá jejich kvalita.  Potraviny jinak voní a taktéž se mění jejich konzistence.

Jiným čas nijak neublíží. Víte co znamená datum minimální trvanlivosti a co je datum použitelnosti?

V případě potravin, které z mikrobiologického hlediska snadno podléhají zkáze, a mohou tedy po krátké době představovat bezprostřední nebezpečí pro lidské zdraví, se použije datum použitelnosti („spotřebujte do“). Po uplynutí data použitelnosti se potravina nepovažuje za bezpečnou v souladu s čl. 14 odst. 2 až 5 nařízení (ES) č. 178/2002. Pokud tedy najdete na obale „Spotřebujte do …..“, rozhodně dodržujte tuto dobu, protože potravina by Vám po tomto datu skutečně mohla ublížit. Společným znakem takových potravin je, že jsou skladovány v lednici do teploty dané výrobcem. Mezi takto značené potraviny zejména patří:

  • Čerstvé maso
  • Čerstvé ryby
  • Masné výrobky – ovšem ne všechny, trvanlivé výrobky jako Uherák aj. mohou být označeny datem minimální trvanlivosti
  • Lahůdkářské výrobky aj.

Najdete–li na obale datum minimální trvanlivosti, pravděpodobně Vám konzumace potravin po uplynutí tohoto data neuškodí. Zároveň potraviny mohou být po uplynutí dat minimální trvanlivosti uváděny na trh za splnění těchto podmínek:

  • jsou-li takto označeny
  • jsou-li odděleně umístěny od ostatních potravin
  • jsou-li bezpečné

Příklad 10-ti druhů potravin, které lze konzumovat, po uplynutí „DMT“:

  • jogurty
  • sušenky a toastový chléb
  • těstoviny
  • luštěniny, rýže
  • instantní polévky a omáčky
  • zavařeniny
  • máslo
  • uzeniny
  • nealkoholické nápoje a alkohol
  • sušené ovoce, bramborové lupínky, oříšky

 

U některých potravin nenajdete ani dobu použitelnosti ani dobu minimální trvanlivosti, je to u potravin u kterých nemá výrobce povinnost tento údaj uvádět. Je to např. u alkoholických nápojů, ovoce, zeleniny, pečiva určeného ke konzumaci do 24 hod.Vždy ale dejte na své smysly a potraviny důkladně prohlédněte!!

Držte se těchto zásad:

  • potraviny musí být originálně baleny a nesmí být porušen obal
  • nesmí být přítomni škůdci (např. larvy molů aj.)
  • konzervy nikdy nesmí být nafouklé
  • u zavařenin – sledovat vzhled (zda není plesnivý obsah), zda není odfouklé víčko či naopak nafouklé víčko
  • potraviny nesmí zapáchat a chuťově by měly vyhovovat (jakmile Vám chuťově nesedí, rozhodně nekonzumujte !!!)

Přísní byste ovšem měli být u konzumace masa, ryb, drůbeže či sýrů. Tady bychom naopak měli být velmi pečliví a vždy datum použitelnosti kontrolovat!! U těchto potravin je důležité sledovat i jak byly skladovány, protože při porušení chladicího řetězce je zde zvýšené riziko kazivosti a množení choroboplodných mikroorganismů, kteří mohou způsobit vážná onemocnění. 

Systémová deratizace pro firemní zákazníky

V prosinci 2017 jsme se stali partnery společnosti Derator s.r.o.

Společnost zajišťuje profesionální DERATIZACI, DEZINSEKCI a DEZINFEKCI podle nejnovějších trendů v potravinářství v rámci norem IFS, BRC, FSSC 22000 a HACCP pro potravinářské a výrobní provozy, restaurace, hotely, čerpací stanice, školy, veřejné instituce a další firmy.

Samozřejmostí je profesionální zpracování dokumentace pro kontrolní orgány a audity. Společnost má čtyři pobočky Praha, Plzeň, Kladno, Jesenice u Rakovníka.

Společnost je držitelem certifikátu Bureau Veritas EN 16636 – služby poskytované v rámci ochrany proti škůdcům.