Blog

Stres

Stres – náš každodenní kamarád

Je toho na vás moc? Máte pocit, že nic nestíháte a práce se stále valí? Šéf nehledí na vaše potřeby a vy jste raději zticha, protože si nemůžete teď dovolit přijít o práci? Čekají vás složité zkoušky?

Ať se k vám dostavil pocit stresu z jakéhokoliv důvodu, je vždy lepší s ním bojovat.

Dlouhodobé pocity stresu a úzkosti mohou mít vážné dopady na naše zdraví!

Víte, že to jde i jinak, než zobat jen pilulky, kterých je na trhu stále více a více?

Zkuste tyto potraviny:

Meruňky

Meruňky obsahují vysoký podíl hořčíku, který napomáhá v boji se stresem a navíc přirozeně uvolňuje svaly. Víte, že když jste ve stresu, tak vaše tělo spotřebovává více hořčíku než v klidovém stavu? Zkuste sušené meruňky! Jsou skvělou volbou v předcházení a boji proti stresu.

Mandle

Mandle dodávají tělu energii a vitalitu. Skvělé je to, že je můžete jíst kdykoliv a kdekoliv. Vejdou se klidně do malé kabelky a nic vám nezamažou. Mandle skvěle pomáhají překonat stres, únavu i deprese.

Pomeranče

Pomeranče, jako jeden ze zdrojů vitamínu C, pomáhají snižovat hladinu stresu a vracet krevní tlak do normálu. Kromě toho, vitamín C je také skvělým pomocníkem v podpoře imunitního systému.

Špenát

Špenát je pomocníkem hned v mnoha případech! Pomáhá při tvorbě krve, posiluje imunitní systém, zklidňuje nervovou soustavu, pomáhá zlepšovat náladu a zahání stres a únavu.

Krůtí maso

Krůtí maso napomáhá vzniku hormonů dobré nálady. Tzv. hormony dobré nálady naleznete také v kešu oříškách, mléce, banánech či ovesných vločkách.

Losos

Losos obsahuje omega-3 mastné kyseliny, bílkoviny, hořčík, vitamíny B a železo. Všechny tyto „dobré věci“ napomáhají v boji proti únavě a napětí.

Samozřejmě nestačí si upravit pouze jídelníček. Je potřeba dodržovat pravidelný pitný režim a především spánek!

Potraviny, které podporují imunitní systém

Imunita pomáhá člověku se bránit před různými typy virů, bakterií, plísní, parazitů či nádorových buněk. Především strava a zdraví životní styl patří mezi faktory, které mají na funkci imunity velký vliv.

Následující potraviny by měl každý jedinec zařadit do svého jídelníčku, o to více v této době:

1. Losos.
Losos je zdrojem bílkovin, které obsahují všechny esenciální aminokyseliny. Pomáhá při tvorbě některých imunitních buněk. Pokud je těchto aminokyselin nedostatek, může to vést ke snižování aktivity imunitních reakcí.

Potraviny obsahující kvalitní bílkoviny jsou – mléčné výrobky, maso, vejce, některé rostlinné zdroje (quinoa, chlorela, sója, konopná semínka). U lososa považujeme za výhodu vysoký obsah omega-3 tuků, které působí protizánětlivě.

2. Olivový olej.
Olivový olej je zdrojem kyseliny olejové, tedy omega-9. Podporuje imunitní reakce a dokáže potlačit nežádoucí prozánětlivé účinky omega-6 tuků.
Další výhodou olivového oleje je obsah polyfenolických látek, které mají antioxidační účinky.

3. Kvašená zelenina.
Zelenina je zdrojem hned několika zdravých pomocníků.:
Vláknina –  slouží jako potrava pro střevní mikrobiom. Napomáhá ve střevech udržovat vyvážené prostředí.
Vitamíny a antioxidanty – ovlivňují aktivitu buněk imunitního systému.
Jakmile zeleninu fermentujeme, zvýšíme tak množství antioxidačních látek.

4. Miso pasta.
Jedná se o fermentovanou směs obilovin a luštěnin. Obsahuje stravitelné živiny (sacharidy, bílkoviny, tuky i vlákninu), probiotika potřebná pro správnou funkci střevního biomu a mastné kyseliny, které napomáhají funkci tlustého střeva

5. Šípek

Šípek řadíme mezi nejbohatší zdroje vitamínu C (ještě s rakytníkem). Je známý jako antioxidant, snižuje oxidační stres a dokáže tlumit nadměrnou aktivitu imunitního systému.

6. Hlíva ústřičná

Obsahuje beta-glukany. Ty napomáhají aktivovat činnost některých buněk imunitního systému.

7. Česnek
Obsahuje sirné aminokyseliny podporující funkci imunity.
Dále obsahuje vysoké množství inulinu – jedná se o rozpustnou vlákninu, která funguje jako prebiotikum a zlepšuje činnost střevního mikrobiomu.

8. Dýňová semínka.
Obsahují zinek s antioxidačním účinkem.

9. Para ořechy.

Obsahuje podíl selenu – jedná se o minerál podporující funkci imunitního systému. Selen je (stejně jako zinek) součástí antioxidačních enzymů, imunitu tedy podporuje snižováním oxidačního stresu.

Víte, že je důležité hlídat si příjem vápníku a hořčíku ve stravě……?

Víte, že je důležité hlídat si příjem vápníku a hořčíku ve stravě……?

Vápník

Jedná se o nejznámější a nejužívanější minerál. Vápník je základní součástí kostí a zubů, a relativně malé množství je obsaženo v krevní plazmě. Napomáhá správné krevní srážlivosti a činnosti svalů. Dostatečný a dlouhodobý příjem vápníku slouží jako prevence v boji proti osteoporóze.

Zdrojem vápníku jsou mléčné výrobky (nejméně mléko, nejvíce sýry), mák, mandle, kešu a fíky.Pozor! Nedostatek vápníku v krvi vede k tomu, že si ho organismus bere z kostí.

Hořčík

Hořčík napomáhá při tvorbě energie, hraje důležitou roli při nervových funkcích a svalové relaxaci, je důležitým prvkem při tvorbě kostí a zubů. Společně s vápníkem a draslíkem reguluje srdeční rytmus a krevní srážlivost a pomáhá při tvorbě a využití inzulínu.Pravidelný a přiměřený příjem hořčíku může pomáhat v prevenci cukrovky 2. typu (tj. nezávislé na podávání inzulínu).

Zdrojem hořčíku jsou celá zrna, luštěniny, ořechy, pivovarské kvasnice, tmavě zelená listová zelenina, kakao, čokoláda a někteří zástupci mořské fauny (korýši, mekkýši).

Pro zajímavost: Hořčík je vhodné užívat společně s vápníkem v poměru 1:2,5, jinak dochází ke snížení jejich účinku.

Pro vás

Máte-li zájem o sestavení celodenního jídelníčku, jehož obsahem bude správný přísun vápníku i hořčíku, obraťte se na nás! Pomůžeme vám sestavit jídelníček odpovídající vašemu životnímu stylu tak, abyste se cítili dobře.

Příprava pracoviště na prevenci před onemocněním COVID – 19

Příprava pracoviště na prevenci před onemocněním COVID – 19

Jak se COVID-19 šíří

COVID-19 se do okolí rozšiřuje tím, že infikovaná osoba vykašlává nebo vydechuje kapičky infikované tekutiny. Ty pak dopadají na blízké povrchy a předměty, jakými jsou stoly, počítače, telefony, popř. potraviny apod. Ostatní se mohou nakazit dotykem s těmito povrchy nebo předměty – a to kontaktem s jejich očima, ústy nebo vdechnutím. COVID-19 se přenáší také vzduchem do vzdálenosti 1 až 2 metry od infikované osoby. Platí tedy, že šíření COVID-19 je obdobné jako u chřipky. Většina osob infikovaných COVID-19 má mírné příznaky a vyléčí se. Nicméně u některých osob byl zaznamenán vážnější průběh onemocnění a byla vyžadována nemocniční péče. Riziko se zvyšuje s věkem a případně jinými zdravotními komplikacemi (diabetes, srdeční a plicní onemocnění apod.).

Příznaky onemocnění

  • Zvýšená teplota (37,3°C a výše)
  • Kašel
  • Obtíže při dýchání
  • Bolesti svalů, únava

Pravidla při pohybu v zaměstnání

  • Při příchodu a pohybu po firmě dbát na osobní hygienu (pravidelné umývání rukou a použití dezinfekčního prostředku, který bude nově rozmístěn na všech pracovištích)
  • Dodržovat pravidla respirační hygieny, při kašlání a kýchání si řádně zakrývat ústa papírovým kapesníkem (ne rukou)
  • Udržovat čistotu pracovní plochy a pracovních pomůcek (nože, telefony, klávesnice atd) → Pravidelně používat dezinfekci jak ve formě postřiku (Alcosan aj.) tak čistících ubrousků
  • Při pozorování příznaků onemocnění kontaktovat svého nadřízeného, který po konzultaci s Manažerem kvality určí následné kroky

Pravidla pro příjem návštěv

  • U veškerých naplánovaných návštěv by se měla zhodnotit jejich důležitost a případně zrušit ty méně důležité a využít alternativy (Skype atd.)
  • U veškeré návštěv zvážit, zdali budou vpuštěny do provozu a za jakých podmínek
  • Pravidla pro pohyb externích osob (řidiči, technici atd)
  • Veškeré servisní úkony budou probíhat mimo standardní pracovní dobu pro minimalizování kontaktu
  • Řidiči mají zákaz se pohybovat v prostorech skladu a kanceláří, pokud k tomu nebudou přímo vyzváni
  • Zaměstnanci omezí kontakt na nezbytné minimum. Doporučuje se, aby měl řidič vlastní roušku.

Doporučení pro vedoucí pracovníky

  • Sledování zdravotního stavu svých podřízených a v případě podezření na nemoc konzultovat se Státním zdravotním ústavem nebo Hygienickou stanicí
  • Umožnění čerpání pracovního volna, jak to jen bude možné

Obecná doporučení pro snížení rizika nákazy

  • Vyhýbat se zjevně nemocným lidem
  • Často si mýt ruce vodou a mýdlem, případně dezinfekcí na bázi alkoholu, zejména při přímém kontaktu s nemocnými nebo v jejich okolí
  • Dodržovat etiketu kašle – v dostatečné vzdálenosti od jiných osob, krýt ústa a nos kapesníkem (případně rukávem- ne rukou!)
  • Zbytečně se nepohybovat po dopravních uzlech (letiště, nádraží atd)
  • Nestýkat se s lidmi, u kterých víme, že se pohybovali v rizikových oblastech
  • V případě podezření na možnost nákazy, sledovat příznaky a měřit teplotu 2x denně po dobu 14ti dnů

Důležité kontakty

Svátek zamilovaných opět po roce klepe na dveře

Svátek zamilovaných opět po roce klepe na dveře

Svátek zamilovaných opět po roce klepe na dveře. Obchodní řetězce se na tento den již několik týdnů chystají a lákají na zlevněné cukrovinky a dárečky pro zamilované.

I přesto, že se jedná o původně americký svátek, v oblibě ho mají již i Češi. A i přesto, že mnoho párů říká, že tento svátek neslaví, tak si vždy něco malého koupí. Jen tak, kdyby náhodou… 😊

Známe to všichni. Jen málokdo odolá krásně zabaleným cukrovinkám, které na nás z regálů přímo volají. Nenechte se však krásným obalem zmást. Chcete-li druhému (nebo sami sobě) udělat radost, raději si přečtěte složení vaší zvolené cukroviny. Určitě by nikoho nepotěšila „čokoláda“, která se na jazyku ne, a ne rozpustit a zanechá po sobě mastnou a zvláštní pachuť, která se ani zdaleka nepodobá té pravé čokoládové. Lízátka, bonbony, po kterých zůstane váš jazyk obarvený, asi také nebudou ty pravé.

Co letošní Valentýn začít tak trochu jinak?

Upečte své polovičce nějakou dobrotu. Domácí pečení má tu výhodu, že přesně víte, co se uvnitř skrývá! Například domácí muffiny vám zaberou jen 30 minut. Máte-li doma vykrajovátka ve tvaru srdce, můžete upéct jakékoliv sušenky.

Stačí si na internetovém prohlížeči zadat: ,,valentýnské recepty“ a najdete spoustu nápadů, čím potěšit mlsné jazýčky.

Květiny ženu vždy potěší! Ale nemusí potěšit jen ženu. Stačí koupit v řeznictví oblíbený kousek klobásy, salámu nebo čehokoliv, co vás napadne a schovat do květiny.

Darovat můžete také zážitek. Může se jednat o procházku večerním městem, návštěva kina, muzea, koncertu nebo lze také zvolit adrenalinový zážitek. Nabídek je plný internet.

Ať už Valentýn řešíte nebo ne, je dobré si vždy uvědomit, že k prokázání lásky není potřeba zvláštního datumu v kalendáři.

Aditiva v potravinách

Aditiva v potravinách

Je stále běžnější přidávat do potravin ve velkovýrobě různé „pomocníky“ – Těmto pomocníkům (přidaným látkám) se říká aditiva a spoustu výrobců se bez nich již neobejde. Pomáhají potravinám zlepšit vzhled, chuť a v neposlední řadě i trvanlivost.

Je zcela jasné, že aditiva pomáhají výrobcům jejich potraviny lépe prodat. Otázkou ale je, zda je to zcela neškodné pro jejich zákazníky…A tomu se budeme v dnešním článku věnovat.

Aditiva v potravinách se označují písmenem E a číselným kódem. Tuto „šifru“ spousta zákazníků však nezná a je proto dobré si nejprve zjistit, které přidané látky jsou ještě zdraví nezávadné a které již v přehnaném množství mohou lidskému tělu škodit.

Antioxidanty (E300-E321)

Antioxidanty všeobecně prodlužují trvanlivost potravin. Můžeme je pro lepší přehled rozdělit do dvou skupin:

A, látky působící proti změnám barev např. v masných výrobcích.
Patří sem např. kyselina askorbová (E300)
a kyselina citronová (E330).

B, látky, zabraňující oxidaci v tucích a olejích. Oxidace může vést ke žluknutí a potraviny se pak stávají nepřitažlivé až nepoživatelné. Může docházet i ke ztrátě vitamínů nebo ke vzniku toxických látek.
E 310-312, E320, E321, vitamín C (E300), lecitin (E322) a tokoferoly (E306-E309).

Antioxidanty najdeme nejčastěji v potravinách s vysokým obsahem tuků – oleje, masné výrobky, čokolády, burské oříšky, různé cereální výrobky aj..

Terapie života

Terapie života

Každý ve svém životě zažívá mnoho změn. Život je vlastně jedna velká ZMĚNA. Ať už jde o změny k lepšímu nebo k horšímu, každý je zvládá jinak. Pro někoho změna představuje výzvu a jiní se změnám ve svém životě snaží vyhýbat. Ne vždy můžeme rozhodnout o tom, kdy má změna do našeho života vstoupit. Ale VŽDY můžeme rozhodovat o tom, jak ji přijmout a jak s ní naložit!

Pokud jste se rozhodli ke změně ve vašem životě, ale:

  • nevíte jak začít..
  • chybí vám motivace..
  • chybí vám vytrvalost..
  • nemáte podporu ve svém okolí
  • nevěříte si..
  • podceňujete se..
  • ….

JSME TADY PRO VÁS!

Přijďte k nám na konzultace a společně najdeme řešení. Důležité je začít a nebýt na to sám.

Věděli jste, že pokud trpíte například nízkým sebevědomím a motivací, ovlivňuje to celý váš život? Nízké sebevědomí se může například odrážet v partnerských vztazích. Pokud sami sobě nevěříte a myslíte si, že jste k ničemu, jak vás může vaše okolí brát vážně? Změňte to!

Vzděláváni jako každodenní rituál? Přidejte se k nám…

Vzdělávání se, je novodobý trend, který tvoří důležitou součást našich životů. Vzdělávat se člověk může v každém věku a to z jakéhokoliv důvodu. Tak proč se něčemu novému nepřiučit a nezjednodušit si tak každodenní činnosti?

Zde je ukázka pár oblastí, ve kterých vzdělávací služby poskytujeme:

  1. KOMUNIKACE – poznáte základy verbální a neverbální komunikace. Naučíte se odhadnout typ osobnosti a jak správně s daným člověkem jednat. Jak zachovat chladnou hlavu v krizových situacích a nebouchnout. Budete umět říkat ne a snadno odhadnete skryté manipulátory v komunikaci.

 

  1. TIME MANAGEMENT – naučíte se vše plánovat tak, abyste své úkoly plnili správně, včas a bez zbytečného stresu. Naučíte se rozpoznat co je důležité a co se může odložit na později. Po absolvování školení si budete umět nastavit pracovní priority.

 

  1. PREZENTAČNÍ DOVEDNOSTI – dozvíte se, jak by měla vypadat vaše prezentace, co si obléct a co naopak nechat ve skříni. Jak správně přednášet, abyste zaujali své publikum. Naučíte se vystupovat profesionálně a prezentovat bez chybičky.

 

  1. LEGISLATIVA – provedeme Vás legislativní „džunglí“. Seznámíme Vás s novinkami v oblasti bezpečnosti a kvality potravin. Provedeme Vás základními pojmy v těchto oblastech, aktuálním zněním zákonů a jejich výkladem s aplikací do konkrétního provozu.

 

  1. HYGIENA, HACCP – školení z oblasti hygienického minima pro malé, střední i velké provozovny (restaurace, bary, kavárny, cukrárny, pekárny, malé i velké výrobní podniky, pro jednotlivce atd…) dle konkrétních legislativních požadavků. Jednorázová školení zaměstnanců, pravidelná školení či školení ušitá na míru.

 

  1. ZDRAVÉ STRAVOVÁNÍ – Komplexní pohled na problematiku výživy. Naučíte se vnímat  a nahlížet na stravu jiným, komplexnějším způsobem. Způsobem, který sjednocuje poznatky západní vědy a východních filozofií. Naučíte se jak zvládnout techniky detoxikace, jak si lze připravit stravu  při sportovní aktivitě či redukční stravu. Seznámíte se s trendy ve vegetariánství, ájurvédě, makrobiotice a osvěžíme si principy tradiční čínské medicíny.

 

Všechna školení je možné pojmout jako více denní školení nebo program TEAMBUILDING. V případě zájmu o úpravu obsahu školení nebo o více informací o dostupných tématech, neváhejte nás kontaktovat buď pomocí našeho facebooku: Potravinářské poradenství nebo přímo na telefonním čísle: +420 736 537 824

Co znamená zkratka HACCP…..?

HACCP neboli Systém analýzy rizika a stanovení kritických kontrolních bodů (Hazard Analysis and Critical Control Points) je systém zajišťující preventivní opatření proti zdravotní závadnosti potravin a pokrmů během všech činností, které souvisejí s výrobou, zpracováním, skladováním, manipulací, přepravou a prodejem konečnému spotřebiteli. Zavedení systému HACCP je povinné u všech výrobců potravin na základě Nařízení Evropského parlamentu a Rady (ES) č. 852/2004 ze dne 29. dubna 2004 o hygieně potravin.

Systém je určený pro všechny potravinářské podniky, které zajišťují výrobu, zpracování nebo distribuci potravin. Dále také pro podniky, které svými produkty do potravinového řetězce vstupují (zemědělství, výroba obalů, apod.).

HACCP udává nezbytné postupy, sloužící k předejití nebezpečí, která ohrožují zdraví konzumenta ještě předtím, než se mohou projevit.

Aplikace HACCP je nutná v celém potravním řetězci. Důvod je jednoduchý: Prodejci se musí spoléhat na výrobce, výrobci na dodavatele surovin, dodavatelé surovin na prvovýrobce, přepravce atd.

Všeobecné požadavky na systém HACCP jsou uvedeny ve Věstníku Ministerstva zemědělství č. 2/2010 (září 2010).

Přínosy HACCP:

  • Zachování kvality a zdravotní nezávadnosti potravinářských výrobků.
  • Minimalizaci výrobních ztrát a úsporu nákladů.
  • Přehledný a jasně definovaný kontrolní systém.
  • Profesionální image, spokojenost a důvěru zákazníka.
  • Splnění zákonné povinnosti.

Značení potravin

Značení potravin

Značení potravin

Každý si řekne: ,,jde o pouhý text na obalu sušenek, to není žádná věda“, ale pravdou je, že tento text skrývá mnoho různých evropských i českých předpisů.

Obal v sobě skrývá mnoho protichůdných zájmů. Zákazníkům musí podávat pravdivé informace o kupovaném produktu, ale zároveň pro prodejce představuje jeden z nejdůležitějších nástrojů prodeje. Ne nadarmo se totiž říká, že obal prodává.  Ovšem i v tomto zápasu platí, že nás zákazník je náš pán.  Jde tedy především o zájmy spotřebitelů, a proto etiketa stále slouží hlavně pro jejich informování.

Každý, kdo se chce zabývat označováním potravin, musí vycházet z evropského nařízení č. 1169/2011 o poskytování informací o potravinách spotřebitelům. Tento předpis byl vydán v roce 2011 a od prosince roku 2014 v celé Evropské unii sjednocuje okruh povinných údajů na balených potravinách a způsob, jakým mají být na obalu uvedeny.

Nezbytné údaje balených potravin můžete nalézt přímo na obalu nebo na připojeném štítku. Velký důraz je kladen na kontrast písma a pozadí. Dále je také zavedena minimální velikost písma. Vše je uzpůsobeno tak, aby spotřebitel nemusel text složitě hledat a luštit.

Klamavá reklama

Zákazníkům musejí být podávány pravdivé a neklamavé informace o složení potraviny, jejím původu, vlastnostech, způsobu výroby, trvanlivosti nebo množství.

Za klamání je považováno záměrné uvedení nesprávných údajů. Dále není dovoleno potravinu vychvalovat za něco, co je samozřejmé. Stejnými pravidly férovosti se řídí i všechny použité obrázky.

Název výrobku

Na obalu běžně najdeme dva názvy výrobku. První z nich je označován za obchodní, kdy se jedná o marketingové jméno. Druhým je takzvaný zákonný název, což je pojmenování, které potravině dává příslušná legislativa.

Volbou zákonného názvu se výrobce zavazuje k určitým kvalitativním požadavkům. Dobrým příkladem může být např. rozdíl mezi zákonným názvem „oříšková oplatka“ a popisným „oplatka s oříšky“. První musí obsahovat alespoň 2,5 % oříšků, u druhé spodní hranice neexistuje.

Základní povinné údaje na potravinách:

  • název potraviny
  • seznam složek
  • zvýraznění všech alergenních složek
  • množství složek zvýrazněných v názvu, na obrázku nebo typických pro daný výrobek
  • čisté množství potraviny
  • datum trvanlivosti nebo použitelnosti
  • zvláštní podmínky uchování nebo podmínky použití
  • adresa výrobce, prodejce nebo dovozce
  • ve vybraných případech země původu
  • návod k použití, je-li nutný
  • obsah alkoholu u nápojů s více než 1,2 % alkoholu
  • výživové údaje