Tato norma je určena hlavně pro výrobce potravin, kteří se chystají dodávat své výrobky do maloobchodních řetězců či potravinových prodejen (značkových). Je určena výrobcům, kteří zpracovávají rostlinné produkty, výrobky s dlouhou trvanlivostí a rostlinné produkty, které se rychleji kazí.
Jako normativní dokument je při certifikacích FSSC22000 využita kombinace normy ISO 22000 s dokumentem určujícím detailní požadavky na tzv. nezbytné předpoklady v oblasti, která je certifikována, tím je splněn požadavek na vydání certifikátu podle FSSC 22000.
Na rozdíl od norem BRC a IFS za certifikačním schématem FSSC22000 nestojí obchodní řetězce. Další výhodou FSSC22000 je využití mezinárodní normy ISO 22000, která má jednotnou strukturu s normami ISO 9001, ISO 14001 a dalšími a usnadňuje tak vzájemnou integraci u organizací, které potřebují certifikovat podle několika norem, případně u organizací přecházejících např. z ISO 9001 nebo ISO 22000 na FSSC22000. FSSC 22000 na rozdíl od BRC a IFS umožňuje v řadě oblastí větší flexibilitu a podporuje využití analýzy nebezpečí a zvážení specifik daného provozu pro rozhodnutí o tom, jakým způsobem budou požadavky normy zavedeny.