Standard BRC byl vyvinut sdružením britských maloobchodníků a to na základě požadavku vytvoření jednotných pravidel bezpečnosti a kvality potravin. Tato pravidla jsou řetězci vyžadována při výrobě potravin (výrobků) svých značek tzn. „private“ od jiných dodavatelů.
Jednoduše řečeno tato norma specifikuje požadavky na bezpečnost potravin pro dodavatele a firmy, které zpracovávají potraviny, které následně dodávají do maloobchodních řetězců. Pro maloobchodníky to znamená nabídnout svým zákazníkům větší záruku kvality a výrobních podmínek svých produktů.
Standard BRC je určen nejen pro výrobce potravin tzv. privátních značek, ale i pro distributory a logistické firmy.
Výhody zavedení standardu BRC:
Splnění požadavků pro maloobchodní řetězce
Úspora provozních nákladů, snížení výdajů na neshodné výrobky, úspora surovin, energie a dalších zdrojů
Prokazatelné předložení plnění požadavků na bezpečnost potravin nad rámec legislativních požadavků
Zaručení stability výrobního procesu a vysoké kvality produktů
Zvýšení důvěry kontrolních orgánů i široké veřejnosti